De vrouwen van Endé Ouo

Endé et Falaise

Endé is een dorp in de Dogonvallei in Mali. Het ligt aan de voet van de Falaise de Bandiagara, een 300 m hoge rotswand die zich over een afstand van 300 km uitstrekt.

Over de hele lengte liggen dorpjes op een half uur lopen van elkaar. Er staan redelijk veel bomen, en in het regenseizoen staat de gierst 2 meter hoog op de velden, vanaf de dorpen tot waar het woestijnzand begint.

De huizen zijn van Banko, een mengsel van klei, zand en ezelmest. Er is geen electriciteit, water komt uit de put en er zijn geen verharde wegen. In heel Endé zijn twee auto’s en een aantal brommers, vervoer gaat met ezels en ossenwagens.

De mensen eten vooral gierst met saus van zelfverbouwde uien en baobab-bladeren. Een belangrijke bron van inkomsten was het toerisme, tot daar vijf jaar geleden door de oorlogssituatie een einde aan kwam.

Endé is verdeeld in 4 wijken, quartiers. Ik heb in 2015 en 2016 een paar weken gewoond in Endé Ouo in het Campement van Amadou Guindo en zijn familie. Eigenlijk is bijna iedereen familie in het quartier. De vrouwen hebben een Association, een vereniging, opgericht “Morin Yaama” en willen meer ondernemen.
Association des femmes

Aan het eind van mijn verblijf in 2015 hebben de vrouwen me gevraagd of ik ze zou kunnen helpen met het opzetten van hun business. Ze willen meer zelfstandigheid ten opzichte van de mannen en tonen veel initiatief. Ik was onder de indruk van het dagelijkse werk dat ze doen, en wilde graag een bijdrage leveren aan het welzijn in het dorp.  

Inmiddels is het zomer 2016. De vrouwen hebben vorig jaar lammetjes kunnen kopen, die zijn groot gebracht en nu onlangs verkocht voor de dubbele prijs, tussen de 60 en 90 euro. Met dat geld willen ze nieuwe lammetjes kopen en ook bonen telen. Dat vind ik een goed plan, want hun bonengerecht is heerlijk.

Het project is onderdeel van de Stichting Malikanu, waar Wendela meerdere projecten mee helpt, onder andere ook in Endé. Aan het eind staat de link naar de site van Malikanu.

Als je mee wilt doen met het Vrouwenproject, stuur me een bericht. Alle beetjes helpen, in de vorm van geld, ideëen en initiatieven.

Weet dat er een stukje van de wereld is waar jouw bijdrage een groot verschil maakt. 

Stuur een mailtje naar coenengelhard@gmail.com, ik ben benieuwd !

Als je direkt wil doneren, kan dat met de bankgegevens op de site van Malikanu onder vermelding van Voor de vrouwen van Endé Woh. 

Merci en : Ama ou djère, wees welkom ! 

Kijk ook op http://www.malikanu.net/néerlandais/

Bankgegevens Malikanu :
IBAN: NL54 RABO 0111757827
BIC Code: RABONL2U
o.v.v. Stichting Malikanu, Voor de vrouwen van Ende

3 thoughts on “De vrouwen van Endé Ouo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s